Adem

Ik adem diep in… 1,2,3,4,5,6.. en stuur mijn adem naar mijn buik. Ondertussen rennen mijn voeten verder. Weer voel ik de paniek in mijn hoofd. Opnieuw adem ik in. Vier diepe in-en uitademingen verder gaat het weer.  

Ik pas het trucje de laatste tijd vaker toe tijdens het hardlopen. Wanneer ik voel dat mijn ademhaling omhoogschiet, oppervlakkig wordt en mijn gedachtes paniekerig heen en weer gaan schieten door mijn hoofd. Het diepe in- en uitademen geeft dan letterlijk weer lucht om door te gaan. Tegelijkertijd geeft een andere focus me de ruimte paniekerige gedachtes los te laten. 

Het was echter niet tijdens het hardlopen dat ik voor het eerste ontdekte hoe helpend mijn ademhaling daarin kan zijn. De eerste keer was 3 jaar geleden tijdens de bevalling van Liv. Tijdens de cursus zwangerschapsyoga die ik voor haar geboorte volgde, leerde ik hoe ik met de golven van een wee mee kon ademen richting de pijn. Voor de bevalling van Sem had ik dezelfde cursus gevolgd maar destijds had ik geen flauw idee wat de yogalerares bedoelde met golven en ademen richting de pijn. Inmiddels was ik na twee bevallingen wat meer ervaren en dacht ik te begrijpen wat ze bedoelde.  

De weken die volgden oefende ik me suf op de ademhalingstechnieken die ze ons had gegeven. Toen op 24 augustus ’s nachts de weeën op gang kwamen, voelde ik dat ik er klaar voor was. Met elke golf ademde ik mee. In 1,2,3,4,5,6.. en diep uit richting de pijn 1,2,3,4,5,6,7,8. Als een soort mantra bleef ik het tellen in mijn hoofd herhalen en toen 3 uur later Liv geboren werd, kon ik het niet geloven. Die erge, ondragelijke pijn die ik kende van mijn andere bevallingen in combinatie met de paniek in mijn hoofd had ik nu niet ervaren. Gewoon helemaal niet.  

Het was ook dat moment, waarop haar warme lichaampje ter wereld kwam dat ik me realiseerde hoe ik het beste om kon gaan met pijn in mijn leven. In plaats van ervoor weg te rennen mag ik er juist naar toe gaan. De pijn aankijken en ernaartoe ademen. Net zolang tot de golf weer wegzakt. Mijn mantra ‘In,1,2,3,4,5,6 en uit,1,2,3,4,5,6,7,8’ herhalend in mijn hoofd.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.