Beste vrienden

“Nou, doei dan maar”. Het zijn de laatste woorden van onze zoon tegen zijn beste vriend. De derde beste vriend in vier jaar tijd waar hij afscheid van neemt. Nu niet omdat hij zelf van school wisselt of omdat hij zelf gaat verhuizen maar omdat zijn vriend gaat verhuizen. Naar Duitsland. Wat betekent dat zijn vriend ook naar een andere school gaat en hij niet meer zo vaak kan komen spelen.

Ik zie onze jongen vechten tegen zijn tranen als hij zich omdraait en wegloopt. We hebben nummers uitgewisseld, beloofd dat we contact houden via whatsapp, afgesproken dat ze nog eens een keer bij elkaar gaan logeren in het weekend maar allebei weten we precies hoe dit gaat. Dat door de verhuizing de vriendschap niet langer is zoals hij was. Dat ze elkaar gaan missen op school. Er nieuwe vriendschappen voor in de plek komen en het contact zal verwateren.

De weg terug naar huis is hij stil. Ik zie dat hij erover wil praten maar het lukt hem niet. Het lukt hem niet, omdat hij niet wil gaan huilen en zodra hij gaat praten gebeurt dat. Dan gaat hij huilen. Ik vlecht mijn hand in de zijne zonder iets te zeggen. Hand in hand zitten we een tijdje naast elkaar. Dan fluister ik zachtjes tegen hem dat het okay is om te huilen. Dat je van niet huilen alleen maar een waterhoofd krijgt. Er biggelt een traan over zijn wang maar snel veegt hij hem weer weg. Hij is er nog niet aan toe.

“Gelukkig hoeven we nog niet naar school mam”, zegt hij als we thuiskomen. “Dan hoef ik hem nog niet zo te missen.” “Zo is dat”, antwoord ik. Maar ik zie dat hij in zijn hoofd al worstelt met de vraag met wie hij straks moet buitenspelen. Met wie hij nu de schaakles moet volgen op vrijdag. Met wie hij voortaan de danspresentaties gaat doen. Want hij weet precies wat de gevolgen zijn van het verliezen van een beste vriend. Wat het verschil is tussen zijn andere ‘gewone’ vrienden en een beste vriend. En ook ik weet het.

Opeens lopen er tranen over mijn wangen. Tranen om zijn verdriet en zijn verlies. “Het is goed”, mompel ik tegen mezelf. “Huil maar, anders krijg je alleen maar een waterhoofd.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.