Finish

Ik voel haar power onder me. We hebben er al dik 50 km op zitten maar ze is nog steeds fit. Ze trekt aan de teugel, haar signaal dat het tempo wel wat hoger mag. Voorzichtig laat ik de teugels vieren en gelijk strekt ze haar benen. In een mum van tijd zijn we de steile heuvel op.

Eenmaal boven rem ik af en bekijk de afdaling die voor ons ligt. Door de regen is de ondergrond modderig en het pad bezaaid met glimmende boomwortels. Ik besluit de afdaling in stap te doen. Vrijwel direct worden we ingehaald. Ik negeer het. Mijn doel vandaag is niet om als eerste te finishen. Mijn doel is om de wedstrijd van bijna 80 km goed uit te rijden. Het is de eerste keer dat we een wedstrijd van deze afstand rijden en mijn focus ligt dan ook volledig op mezelf en mijn 13-jarige merrie, die ik fit en heel over de finish wil krijgen. “To finish is to win”, fluister ik nauwelijks hoorbaar tegen mezelf en mijn paard.

Het lukt ons om de heuvel veilig af te komen. Een rustige laatste etappe volgt en dan zie ik recht voor ons de finishlijn. Links en rechts schieten nog wat combinaties ons voorbij die gaan voor de winst. Ik laat ze. Ik voel dat mijn paard moe is en een eindsprint teveel van haar zal vragen. En dat is okay, want ik ben al zo trots op haar. Na de finish komt mijn paard goed door de gezondheidskeuring. Ik ben blij, ik heb mijn doel bereikt!

Samen met mijn vader en Oliver zet ik mijn paard op stal en vertrek richting de prijsuitreiking. Daar blijk ik niet alleen met een fit paard over de finish te zijn gekomen maar ook nog eens de 1e prijs gewonnen te hebben. De combinaties die me hadden ingehaald werden om verschillende redenen afgekeurd op de keuring na de finish.

Inmiddels rijd ik al jaren geen wedstrijden meer maar nog vaak denk ik terug aan die ene dag. Aan de focus die ik destijds had. Focus op mijn eigen stappen. Hoe ik zo zeker was van wat ik die dag wilde bereiken, dat ik me niet liet afleiden, niet liet opjagen. Helpt die herinnering me om weer te voelen waar mijn focus heen mag. Hier, naar mij. Naar daar waar ik nu ben. Dankbaar voor dat wat ik al bereikt heb. Onderweg naar. ‘To finish is to win’. Elke dag opnieuw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.